Sałatki to bomba witamin! Są zdrowe, smaczne i cieszą oko swoimi kolorami. Łącząc je z garścią orzechów i odpowiednim dressingiem możemy uzyskać całkiem ciekawy posiłek. Polecam szczególnie podczas wzmożonej pracy umysłowej lub podczas nauki, gdyż orzechy włoskie znacznie wpływają na pracę naszego mózgu. Nie bez powodu mają swój kształt, który przypomina mózg.
 
 

 Składnik (2 porcje):
  • 120 gram mix sałat z rukolą lub szpinaku
  • 1 pomidor śliwkowy
  • garść prażonych orzechów włoskich
  • 1/2 zielonej papryki
  • 50 gram sera koziego "Les Croises Sainte-Maure" lub innego koziego sera, dość twardego
  • 2-3 jaja ugotowana na twardo/ półmiękko
  • opcjonalnie cebula dymka
  • dressing: 1 łyżka pasty tahini, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z limonki lub cytryny i 1 łyżka oliwy z oliwek, do tego szczypta soli oraz pieprzu
Sałatę umieszczamy na talerzach. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę, również układamy na talerzach. Jaja gotujemy na twardo (u mnie to około7,5-8 minut). Orzechy włoskie siekamy dość drobno. Ugotowane jaja kroimy na pół i umieszczamy na talerzach. Ser kozi kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko układamy na talerzach i posypujemy dymką oraz orzechami włoskimi. Polewamy dressingiem.

Smacznego, Klaudia.
 
 
 
 

1 komentarz: