Tabbouleh to libańska sałatka, która w podstawowej wersji składa się z kaszy bulgur, pomidora, świeżych ziół i cytrynowego dressingu. Podobno przepisów na pyszny Tabbouleh istnieje tyle co osób przyrządzających tą sałatkę. Ja po raz pierwszy robiąc ją postanowiłam zapoznać się ze smakiem klasycznej wersji tej sałatki. W tym celu zakupiłam Bulgur o który dość ciężko w najbliższych mi sklepach. Jeśli tak jak ja ktoś ma problem ze znalezieniem tej kaszy można wykorzystać kuskus lub nawet kaszę jaglaną.
Składniki:
1/2 szklanki kaszy bulgur
1 szklanka bulionu/wody
pęczek natki pietruszki
pęczek szczypiorku lub dymki
1/2 pęczka mięty
1 i 1/2 pomidora malinowego, pozbawionego nasion
sok z 1/2 dużej cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1/2 cebuli
Kaszę gotujemy w bulionie lub wodzie do miękkości, najlepiej według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Do ugotowanej kaszy dodajemy posiekane drobno zioła, dymkę, pomidora oraz cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. W miseczce mieszamy sok z cytryny z oliwą z oliwek. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy plastrami cytryny.
Z zawodu jestem dietetykiem. Z miłości do jedzenia gotuję i prowadzę bloga. Po godzinach zajmuje się fotografią kulinarną. Kocham Włochy, podróże z i pod prąd, Prosecco i Dawida Podsiadło! Ugotowane potrawy uwieczniam na zdjęciach, o ile nie zostaną pochłonięte przez wygłodniałych gapiów...
0 komentarze