Tabbouleh to libańska sałatka, która w podstawowej wersji składa się z kaszy bulgur, pomidora, świeżych ziół i cytrynowego dressingu. Podobno przepisów na pyszny Tabbouleh istnieje tyle co osób przyrządzających tą sałatkę. Ja po raz pierwszy robiąc ją postanowiłam zapoznać się ze smakiem klasycznej wersji tej sałatki. W tym celu zakupiłam Bulgur o który dość ciężko w najbliższych mi sklepach. Jeśli tak jak ja ktoś ma problem ze znalezieniem tej kaszy można wykorzystać kuskus lub nawet kaszę jaglaną.

Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • 1 szklanka bulionu/wody
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku lub dymki
  • 1/2 pęczka mięty
  • 1 i 1/2 pomidora malinowego, pozbawionego nasion
  • sok z 1/2 dużej cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1/2 cebuli
Kaszę gotujemy w bulionie lub wodzie do miękkości, najlepiej według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Do ugotowanej kaszy dodajemy posiekane drobno zioła, dymkę, pomidora oraz cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. W miseczce mieszamy sok z cytryny z oliwą z oliwek. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Dekorujemy plastrami cytryny.



Brak komentarzy