kuchnia polska

Bigos z młodej kapusty

08:00


 
Chyba każdy z nas zna smak tego lekkiego bigosu z młodej kapusty, z dodatkiem świeżych ziół, przypraw i suszonej kiełbasy. Jest to jedno z niewielu dań, które im częściej są odgrzewane tym lepiej smakują. Nie muszę zatem dodawać, że taki bigos najlepiej smakuje kolejnego dnia po przyrządzeniu.
 
 
Składniki:
  • 3/4 główki młodej kapusty
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • 300 gram suszonej kiełbasy*
  • 250 gram schabu (lub innego surowego mięsa wieprzowego np. szynka lub boczek jeśli ktoś lubi, ja użyłam schabu)*
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
 
Czosnek siekam i smażę w dużym garnku na oliwie z oliwek, następnie dodaję pokrojony w drobną kostkę schab i kiełbasę. Całość smażę tak długo aż nabierze lekko brązowego koloru. Kapustę szatkuję dość drobno i również wrzucam do garnka. Dokładnie mieszam. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawiam szczyptą soli i wlewam bulion. Całość duszę 30-40 minut. Doprawiam solą oraz pieprzem, dodaję koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszam. Gotuję jeszcze 6-8 minut. Ściągam z ognia, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Podaję od razu lub po wystudzeniu i ponownym odgrzaniu. Najlepiej smakuje z razowym pieczywem.
 
Smacznego, Klaudia.
 
 
*W lżejszej wersji suszoną kiełbasę i surowe mięso wieprzowe można zastąpić szynką parmeńską (lub inną długo dojrzewającą), kiełbasą drobiową i surowym mięsem drobiowym (np. mięsem z udek kurczaka bądź piersią z kurczaka). W wersji wegańskiej zamiast dodatku mięsa można użyć świeżych lub suszonych grzybów oraz suszonych śliwek.
 



Zobacz także

1 komentarze

  1. Uwielbiam taki bigos ! Podobny właśnie gotuję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń