Ciasta na kruchym spodzie

Czekoladowy jabłecznik z budyniem

08:00


Mimo tego, iż mistrzem cukiernictwa nie jestem ciasto, które wyszło z pod moich rąk było pyszne. Aż sama się dziwię, że wyszło takie super. Pięknie się kroiło, było idealnie kruche a jabłka i budyń rozpływały się w ustach. Proste w wykonaniu i dość szybkie. Pewnie nie raz zagości na moim stole.

Składniki:

Ciasto kruche:
  • 4 szklanki mąki
  • 300 gram masła
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 1 i 1/2 kg jabłek (u mnie papierówki)
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżki cukru dark muscovado
  • 2 budynie waniliowe
  • 500 ml mleka
  • cukier puder do posypania tuż po upieczeniu
Mąkę mieszamy z solą, cukrem pudrem i kakao tak by masa miała jednolity kolor. Następnie dodajemy żółtka i masło i cierpliwie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, drugą do zamrażalnika. W tym czasie jabłka kroimy na ćwiartki i dusimy w garnku z grubym dnem z dodatkiem ciemnego cukru i ziarenek wanilii (laski również wrzucamy). Całość prażymy 10-15 minut na wolnym ogniu. W kolejnym garnku gotujemy część mleka (350 ml) w pozostałej części mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i postępujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto, które było w lodówce wyciągamy i wylepiamy nim dno dużej formy do pieczenia (wyłożonej również papierem do pieczenia). Następnie na ciasto wykładamy masę jabłkową i ugotowany budyń. Z zamrażarki wyciągamy drugą część ciasta i ścieramy ją na tarce o dużych oczkach i wysypujemy na blaszkę z resztą składników. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55 minut. Po wystudzeniu podajemy.

Smacznego, Klaudia.



Zobacz także

0 komentarze