Leczo to jedno z tych dań, które lubię najbardziej. Pachnie latem, świeżymi warzywami i jest wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Sycące a zarazem pyszne.

Składniki:
  • 300 gram kiełbasy długodojrzewającej
  • 1 spora cukinia
  • 2 papryki zielone
  • 2 papryki białe
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 gram passaty pomidorowej
  • 1 puszka pomidorów, w sezonie mogą być świeże

Na oliwie smażę posiekany ząbek czosnku oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Z kiełbasy staramy się wytopić jak największą ilość tłuszczu i smażymy ją na brązowa, fajnie jeśli stanie się chrupiąca. Dodajemy pokrojoną w kostkę zieloną i białą paprykę. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i całość dusimy 5-7 minut. Warzywa powinny nabrać apetycznego koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy pomidory z puszki bądź świeże i passatę pomidorową. Całość dusimy 25 minut na wolnym ogniu, tak by warzywa się nie rozpadły. Tuż przed podaniem dodajemy posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Ewentualnie doprawiamy jeśli jest taka konieczność.

Smacznego, Klaudia.




1 komentarz: