Uwielbiam rybę w każdej postaci, ale ta była wyjątkowo smaczna. Polecam kochani! Wbrew pozorom to dość szybki obiad a mimo to bardzo elegancki i wykwintny.

Składniki:
  • 350-400 gram filetu z pstrąga łososiowego (uwaga, pozbawiamy ości gdyż są dość cienkie i drobne a bardzo "upierdliwe")
  • 4 plastry szynki parmeńskiej (lub prosciutto, serrano)
  • sól
  • pieprz
  • ćwiartka cytryny+ ćwiartka do podania lub limonki
  • 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy bez soli według przepisu na opakowaniu do miękkości
  • 1 czerwona cebula
  • 3/4 średniej gruszki (lub 1 cała mała) lub słodkie jabłko
  • 50 gram orzechów włoskich+ kilka do posypania tuż przed podaniem
  • 50 ml bulionu
  • garść rukoli
  • 1/3 papryki, kolor dowolny
  • łyżka oliwy z oliwek, u mnie z chili
Kasza gryczana z dodatkami
Gotuję kaszę gryczaną do miękkości. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, kiedy cebula się przyrumieni dodaję pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Całość duszę kilka chwil, dodaję posiekane orzechy włoskie oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość kilka minut

Ryba..
Filet z pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny z każdej strony. Następnie zawijam każdy kawałek w rulon i ponownie każdy rulon zawijam w plaster szynki parmeńskiej. Takie roladki układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut.

Sałatka
W tym czasie myjemy i osuszamy rukolę, kroimy w kostkę paprykę. Skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą z oliwek.

Ostatni szlif...
Na talerzu układamy kilka łyżek kaszy gryczanej z dodatkami, przekrojone na pół roladki z pstrąga i szynki parmeńskiej oraz rukolę z papryką.

Smacznego, Klaudia.



2 komentarze: