Moje pierwsze w życiu brownie, które tak często jadam gdzieś na mieście a w mojej kuchni nigdy nie gościło. Jestem oczarowana tym jakie pyszne wyszło. Ciężkie, zwarte ale zarazem smaczne.

Składniki (użyłam tortownicy o średnicy 28 cm):
  • 150 gram czekolady 77%
  • 200 gram masła
  • 150 gram cukru
  • 120 gram mąki (użyłam żytniej)
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • + starta czekolada do posypania z wierzchu
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra/dół). Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej utrzymując średnią temperaturę. Do rozpuszczonej mieszanki dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka, mąkę, sól oraz kakao. Dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 18-20 minut. Studzimy.

Smacznego, Klaudia.


1 komentarz: