Sezon na wiśnie skończył się już dawno a ja postanowiłam już teraz, byście mieli ku pamięci na kolejny rok, pokazać Wam mój przepis na przepyszną nalewkę. Nie ma z nią wcale aż tak dużo pracy a satysfakcja z domowego alkoholu jest niesamowita. Ja swoimi tegorocznymi nalewkami obdaruję z pewnością połowę rodziny. W tym celu przygotowałam moje własne, mangopapajowe etykiety z których, mimo ich szczególnej prostoty, jestem bardzo dumna!

Składniki:
  • 1,5 kg wydrylowanych, najlepiej o ciemnej barwie, wiśni*
  • 300 ml wódki
  • 200 ml przegotowanej wody
  • 200 ml spirytusu
  • 0,5 litra miodu akacjowego
Wiśnie zalewamy alkoholem i wodą. Odstawiamy na 6 tygodni. Po tym czasie płyn zlewamy a wiśnie zalewamy miodem. Odstawiamy na 2-3 dni i co kilka godzin potrząsamy słojem. Płyn ponownie zlewamy a wiśnie wyciskamy z jego nadmiaru. Alkohol przelewamy przez filtr do kawy do butelek i odstawiamy na 2-3 miesiące by nabrał mocy i aromatu.

Na zdrowie!

*Wiśnie możemy później wykorzystać do ulubionego ciasta lub crumble z kruszonką lub jako dodatek do deserów i lodów.



Brak komentarzy