Proste i sycące danie, które świetnie nadaje się na wynos do pracy lub szkoły. Idealny posiłek na lunch lub obiad. Słodka marchewka i batat to zgrany duet, natomiast ziołowy sos nadaje całości wytrawnego charakteru. Całość jest lekka i pożywna a przede wszystkim zdrowa!

Składniki (na 10 placków, 2 porcje):
  • 100 gram marchwi
  • 1/2 średniego batata
  • 2 łyżki mąki orkiszowej typ 2000 (lub innej ulubionej)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • oliwa z oliwek do smażenia (2-3 łyżki)
  • szczypta soli, pieprzu i wędzonej papryki w proszku
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka bazylii
  • do podania świetnie nada się roszponka
Batata obieramy. Marchewkę i ziemniaka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski i mieszamy z mąką, jajkami i mlekiem. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i wędzonej papryki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po porcji ciasta (1 łyżka = 1 porcja). Smażymy z każdej strony po 2 minuty na średnim ogniu, uważając by się nie przypaliły. Po usmażeniu placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Bazylię i natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy z jogurtem naturalnym i doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Placki podajemy z porcją bazyliowo-pietruszkowego sosu.

Smacznego, Klaudia.



2 komentarze:

  1. uwielbiam takie placuszki, super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również! Są proste, szybkie w przygotowaniu i smakuję wyśmienicie!
      Pozdrawiam :)

      Usuń