Krem z buraka na soku jabłkowym oraz soku buraczkowo-jabłkowym to świetne danie, które swoim smakiem przede wszystkim zaskakuje. Nikt by się nie spodziewał, że tak przyrządzona zupa może dobrze smakować- a jednak! Sok jabłkowy podkręca smak buraka, co razem daje niesamowity efekt. Jeszcze jakiś czas temu uznałabym za wariata osobę, która coś takiego by przyrządziła. Dziś zachwycam się tym smakiem. Zupa jest zdrowa, treściwa i świetnie nadaje się na wynos do pracy lub na uczelnię.

Składniki (2 porcje):
  • 3 średnie buraki
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 200 ml soku buraczkowo- jabłkoweg
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml śmietanki 30% lub jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
  • sok z 1/4 limonki
  • do podania: kleks z jogurtu naturalnego, ulubione pieczywo, ser pleśniowy
Buraki owijamy folia i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie, soku jabłkowym i soku buraczkowo-jabłkowym przez 10 minut. Doprawiamy sola i pieprzem oraz sokiem z limonki. Następnie miksujemy zupę na gładki krem i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy śmietankę lub jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Jeśli jest taka konieczność ponownie doprawiamy szczyptą soli. Podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego lub ulubionym serem pleśniowym oraz kromką pieczywa bądź grzankami.

Smacznego, Klaudia.

3 komentarze: