kuchnia włoska

Risotto z borowikami

08:00


 Uwielbiam dania kuchni włoskiej, szczególnie risotto. Tym razem postanowiłam połączyć je z borowikami, które nadają mojemu daniu wytworności i charakteru. Myślę, że jest to idealna potrawa na jesienną kolację wśród najbliższych. Dodatkowo danie jest proste w przygotowaniu, można powiedzieć, że z "jednej patelni". Koniecznie do wypróbowania w tym sezonie!

Składniki (na 4 porcje):
  • 150 gram ryżu Arborio
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła
  • 600-700 ml bulionu warzywnego (lub grzybowego)
  • 100 gram parmezanu
  • 350 gram świeżych borowików
  • sól i pieprz
  • świeża rukola do dekoracji
Grzyby oczyszczam na sucho, płuczę i kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej borowiki przez 2-3 minuty. Przekładam z patelni na talerz, wybieram kilka plastrów do dekoracji. Na tej samej patelni smażę drobno posiekane szalotki i czosnek przez minutę, następnie dodaję ryż i smażę całość jeszcze kilka chwil na średnim ogniu. Wlewam jedną porcję bulionu (np. 100 ml) i duszę całość do momentu aż ryż wchłonie płyn całkowicie. Ponownie wlewam bulion i postępuję tak samo do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Ryż powinien być dość miękki, lecz nie rozgotowany. Cały proces nie powinien trwać dłużej niż 20 minut. Do duszącego się na patelni dania dodaję usmażone wcześniej borowiki (poza tymi odłożonymi do dekoracji) i dokładnie mieszam. Danie doprawiam solą i pieprzem. Dodaję stary parmezan (odkładam jedną łyżkę do dekoracji) i dokładnie mieszam. Porcję gotowego risotto przekładam na talerz i dekoruję startym parmezanem, smażonymi borowikami oraz listkami rukoli.

Smacznego, Klaudia,



Informuję, iż patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie http://sklep.dajar.pl/ .

Ambitnie i zdrowo

Zobacz także

0 komentarze