Przepis na to ciasto skierowany jest głównie do osób, które zmagają się różnymi alergiami. Zatem ciasto jest bez jajek, bez glutenu, jeśli użyjemy mleka roślinnego to również bez laktozy. Jest to również wypiek wegański. Chciałabym rzecz, że jest to ciasto piernikowe (i takie miało być), jednak po upieczeniu i ostudzeniu bardziej przypomina w smaku sernik. Mimo to ciasto jest bardzo smaczne, z pewnością idealne na święta. Pachnie piernikiem, pomarańczą, wanilią.. Niebo w gębie.
 
Składniki:
  • szklanka ugotowanej w wodzie kaszy jaglanej
  • 3 banany
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stewii
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (zabieram się powoli za własną, domową...:))
  • 3/4 łyżeczka sody
  • skórka z całej pomarańczy, drobno posiekana bądź starta
  • ciasto po upieczeniu można polać rozpuszczoną czekoladą, ja pominęłam
Wszystkie składniki, oprócz skórki z pomarańczy, umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy ("keksówki"), wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą skórki z pomarańczy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45-50 minut. Studzimy.
 
Smacznego, Klaudia.
 

 

5 komentarzy:

  1. właśnie teraz po obiedzie zjadłabym kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ma intrygującą konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ciasto wyszło bardziej jak sernik. Nie mniej w smaku bardzo ciekawy :)

      Usuń
  3. Witam.Upiekłam to ciastka. Obawialam się kaszowatej struktury,jestem.zaskoczona iz faktycznie jest wilgotne ,,ala sernik,,.Fajną robotę robi tu pomarańcza oraz przyprawa do piernika :).Dodałam zamiast stewii cukier brzozowy 2 łyżki plus łyżkę miodu a ciasto wcale nie jest słodkie ,lekko slodkawe.Myślę,ze.jest ciekawą odmianą od tuczacych słodkości. Mnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń