Jarmuż

Kasza jaglana smażona z jarmużem, jajkiem, awokado i kiełkami i mozzarellą

08:00

Pyszne i zdrowe danie z jednej patelni, którego zrobienie zajmuje dosłownie kilkanaście minut a smak powala i zaskakuje. Na jednej patelni znalazły się wszystkie składniki, które uwielbiam i które są korzystne dla naszego zdrowia. Idealny pomysł na smaczne rozpoczęcie dnia.

Składniki (na 2 porcje):
  • 100 gram jarmużu
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej + 2/3 szklanki wody
  • 2- 3 jajka
  • 1/2 awokado
  • 50 gram sera mozzarella
  • garść kiełków
  • szczypiorek
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta papryki wędzonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Kaszę płuczemy 2-3 razy na sicie, następnie prażymy na suchej patelni i gotujemy w podanej ilości wody, do momentu aż ta wchłonie ją całkowicie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy na niej jarmuż z dodatkiem ugotowanej kaszy. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Wbijamy jajka i układamy gdzieniegdzie porwaną mozzarellę, przykrywamy patelnię i smażmy całość 2-3 minuty aż jajka się zetną a ser rozpuści. Jajka doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz kiełkami. Podajemy z kawałkami awokado.

Smacznego, Klaudia.



Ambitnie i zdrowo
 
Informuję, iż patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie http://sklep.dajar.pl/ .

Zobacz także

2 komentarze

  1. bardzo fajna propozycja na śniadanie, u mnie zawsze w niedziele jest jajecznica więc chętnie spróbuję ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń