Ryba

Łosoś w migdałach z miodem i rozmarynem

08:00


Moja ulubiona ryba z dodatkiem solonych migdałów, cytryny, miodu i rozmarynu to wykwintna propozycja na Święta, która zachwyci niejednego niejadka. Rybę pieczemy w piekarniku dzięki czemu jest soczysta i smaczna. Proste i łatwe danie, które mam nadzieję zachwyci również Wasze podniebienia.
 
Składniki (na 2 porcje):
  • 300 gram łososia bez skóry i ości
  • garść solonych migdałów
  • 1/4 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 2 gałązki rozmarynu
  • oliwa z oliwek do wysmarowania formy
 
Filet kroimy na pół, każdą część doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na każdym filecie układamy posiekane migdały i polewamy je miodem. Na każdym filecie kładziemy gałązkę rozmarynu. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy w nich przygotowane filety. Danie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 8 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
 
Smacznego, Klaudia.
 



Zobacz także

0 komentarze