W wolny dzień, taki jak dziś, możemy pozwolić sobie na szczególny obiad. Gęsina kojarzy się właśnie z Świętem Niepodległości, niestety w mojej rodzinie nie było tradycji jadania jej tego dnia. Pierwszy raz miałam okazję ją przyrządzać i jeść. Bardzo mi smakowała.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi gęsi ze skórą
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- sok z 1 pomarańczy
- garść suszonej żurawiny
- 8-9 śliwek suszonych
- sól
- pieprz
- świeży rozmaryn (2-3 gałązki)
- majeranek
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 łyżka tłuszczu wytopionego z pieczenia gęsi
- 1 łyżka żurawiny pozostałej po pieczeniu gęsi
- sól i pieprz
- szczypta majeranku
Smacznego, Klaudia.
0 komentarze