Do Świąt pozostało już tylko kilka dni a ja nadal zasypuję Was słodkościami. Myślę, że to już jedno z ostatnich Świątecznych ciast w tym roku, na następne będziecie musieli poczekać kolejny rok. Nie mniej ta jedna z ostatnich pozycji jest wyjątkowa. Pachnie i wygląda Świętami, jest wykwintna, mocno piernikowa, czekoladowa. Jest niebem w gębie.

Składniki (na formę 20 cmx 20 cm):
Na piernikowy spód:

  • 5 gram proszku do pieczenia10 gram mąki ziemniaczanej
  • 70 gram mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 20 gram cukru
  • 2 jajka
  • 10 gram przyprawy do piernika
  • 50 gram miodu
  • 70 gram gorzkiej czekolady
  • 90 gram masła
Czekoladowa masa serowa:
  • 500 gram trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 2 łyżki Amaretto
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 30 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 50 gram gorzkiej czekolady
  • 30 gram masła
  • ziarenka z jednego granata
Piernikowy spód
W garnku rozpuszczam masło, miód, czekoladę. Studzę. Jajka ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Następnie powstałą masę mieszam z wcześniej rozpuszczonym masłem i czekoladą. Dokładnie mieszam i wylewam ciasto do formy wysmarowanej masłem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut. Upieczone ciasto studzę.

Masa serowa czekoladowa
Kremówkę podgrzewam z masłem i czekoladą do rozpuszczenia składników. Studzę. Masę serową miksuję z dodatkiem przesianej mąki ziemniaczanej i kakao, Amaretto, cukrem pudrem i jajkami oraz białkiem na gładką masę. Następnie małym strumieniem wlewam masę czekoladową i miksuję całość jeszcze przez 2-3 minuty. Przygotowaną masę serową wylewam na upieczony spód i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Następnie studzę sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Dekoracja
W kąpieli wodnej rozpuszczam masło z dodatkiem gorzkiej czekolady. Przygotowaną polewą dekoruję sernik. Całość posypuję granatem.

Smacznego, Klaudia







Zapraszam do obejrzenia filmiku:



Dobrze wypieczone święta

Brak komentarzy