Ryba

Klopsiki z karpia z miętą i żurawiną

14:00

Ten przepis to chyba największe moje odkrycie tego roku. Mdły karp w formie niesamowicie smacznych pulpecików z dodatkiem mięty, żurawiny, kaszy bulgur oraz moreli. Jest to zdecydowanie najsmaczniejsze danie z karpia jakie jadłam do tej pory.

Składniki (na około 10-12 niewielkich pulpecików):
  • 300 gram filetów z karpia bez skóry i ości
  • garść suszonej żurawiny
  • 2-3 suszone morele
  • 1/3 pęczka mięty
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur
  • 1 jajko
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
Filet z karpia mielimy np. w malakserze. Suszone owoce i miętę drobno siekamy. W misce mieszamy posiekane owoce, miętę, mielonego karpia, ugotowaną kaszę bulgur, jajko, bułkę tartą, szczyptę soli oraz pieprzu. Dokładnie wyrabiamy masę i formujemy z niej niewielkie klopsiki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim klopsiki po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 5-6 minut.

Smacznego, Klaudia.




Zobacz także

0 komentarze