kuchnia polska

Pierogi z twarogiem, ricottą i rodzynkami z musem malinowym

19:30



W moim rodzinnym domu od lat w Wigilię jada się pierogi na słodko w twarogiem polane słodką śmietaną. Nie wiem czy dla Was to równie dziwne danie jak dla mojego narzeczonego, który wytrzeszczył oczy i rozdziawił buzię kiedy opowiedziałam mu o tym daniu. Dla mnie to normalne, przepyszne i bardzo tradycyjne danie Wigilijne! Trochę na podobiznę oryginalnego przepisu powstał ten, moim zdaniem bardzo smaczny, z dodatkiem ricotty i wielu przepysznych dodatków!

Składniki (na 30-40 pierogów):
  • ciasto należy przygotować z tego przepisu
  • 200 gram twarogu chudego
  • 200 gram ricotty
  • 100 gram rodzynek, namoczonych przez noc w gorącej wodzie (lub whisky, rumie albo Amaretto jeśli pierogów nie będą jadły dzieci)
  • 2 łyżki Amaretto (opcjonalnie, ta sama zasada co powyżej)
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • maliny świeże do podania (lub mrożone, tak jak na zdjęciu)
  • 300 gram mrożonych malin + 150 ml wody na mus malinowy
  • jogurt naturalny do podania

Z podanego przepisu należy przygotować ciasto. Twaróg przepuszczam przez praskę dwukrotnie, mieszam z ricottą, jajkiem, drobno posiekanymi (i odcedzonymi z płynu) rodzynkami, skórką pomarańczy, Amaretto, jajkiem, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Ciasto na pierogi wałkuję cienko, wykrawam kółka i na każde nakładam po łyżeczce farszu. Następnie sklejam pierogi i przekładam na deskę. Po przygotowaniu pierogów gotujemy je w dużym garnku, w osolonej wodzie. Pierogi gotujemy jeszcze przez 4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
W niewielkim garnku gotujemy mrożone maliny z dodatkiem wody, do momentu aż płyn odparuje i uzyskamy dość gęsty sos. Pierogi podajemy z musem malinowym, jogurtem naturalnym i świeżymi malinami.

Smacznych Świąt życzy Klaudia



Zobacz także

0 komentarze