Drób

Pierś kaczki w sosie śliwkowo- czekoladowym na czerwonym winie z dodatkiem puree z ziemniaków

19:30

 

Jednym z ulubionych moich, zaraz po Risotto, jest smażona pierś kaczki. Postanowiłam zaryzykować tym razem odważnym a zarazem przepysznym sosem z dodatkiem czekolady, suszonych śliwek i czerwonego wina. Pierś kaczki smażyłam po kilka minut z każdej strony, następnie odłożyłam ją by odpoczęła. Tak przygotowane mięso i sos podałam z kremowym puree z ziemniaków oraz bardzo prostą sałatą z winegretem. Myślę, że jest to idealna propozycja na kolację we dwoje. Kaczka, czekolada gorzka, czerwone wino.. To wszystko wskazuje na całkiem miły wieczór.

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi kaczki
  • świeżo mielona sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 8-9 suszonych śliwek
  • 1 szalotka
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady
  • 30 ml śmietanki 30%
  • 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina
  • 1/3 szklanki bulionu
  • szczypta cynamonu
Puree z ziemniaków:
  • 400 gram ziemniaków
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
Prosta sałata z winegretem:
  • 150 gram mixu sałat
  • winegret: 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka soku z cytryny
Kaczka i sos
Piersi kaczki doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem, dokładnie ją nacieramy i odkładamy na 30 minut. Po tym czasie skórę kaczki nacinamy w paski i smażymy na suchej, rozgrzanej patelni najpierw od strony skóry przez 8 minut, następnie z drugiej strony przez kolejne 5 minut. Usmażoną pierś kaczki przekładamy do naczynia, które szczelnie owijamy folią aluminiową na kilkanaście minut. Z patelni wylewamy większość tłuszczu, pozostawiamy jedynie 1-2 łyżki. Smażymy na nim posiekaną drobno szalotkę oraz pokrojoną suszoną śliwkę. Po kilku minutach dodajemy bulion oraz czerwone wino i gotujemy całość na średnim ogniu do momentu aż 1/2 płynu odparuje. Następnie dodajemy śmietankę oraz czekoladę. Całość gotujemy jeszcze 2-3 minuty, następnie doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.

Puree z ziemniaków
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, doprawiamy szczyptą soli oraz gałki. Dodajemy mleko oraz masło i całość ugniatamy i ucieramy (lub przepuszczamy przez praskę) do momentu aż uzyskamy gładkie puree.

Sałata z winegretem
Składniki winegretu dokładnie mieszamy, następnie polewamy nim sałatę i odstawiamy na 10 minut.

Złożenie dania, tzw. ostatni szlif
Na talerzu umieszczamy porcję przygotowanego puree oraz sałatę. Obok nakładamy część sosu. Pierś kaczki kroimy w plastry i kładziemy na sosie. Polewamy jeszcze odrobiną sosu i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego, Klaudia.



Wszystkich czytelników zapraszam serdecznie na stronę http://mojpieknystol.pl/, z której można czerpać masę inspiracji dotyczących aranżacji stołu podczas szczególnej uroczystości.



Mój piękny stół

Zobacz także

0 komentarze