Barszcz czerwony to jedna z obowiązkowych pozycji w Wigilijnym menu. Jedni podają go z uszkami, inni zaś w filiżance do picia. Prawidłowo przygotowany barszcz jest delikatnie słodko, kwaśny i odrobinę pikantny. Specjalnie dla Was przygotowałam genialny przepis, który jest połączeniem wielu receptur a ostatecznie smakuje wyśmienicie. Po ugotowaniu zachowuje ciemną barwę, jest na prawdę smaczny. Spróbujcie.

Składniki (na 4-6 porcji):
  • 1 kg ciemnych buraków
  • 2 pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • 1/2 dużej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki gorącej wody
  • 1 jabłko
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • sok z 1/2 cytryny*
  • 2 łyżki octu (użyłam ryżowego)*
  • do podania uszka, krokiety, kapusta wigilijna z suszonymi grzybami...
Dzień przed przygotowaniem barszczu suszone podgrzybki zalewam wodą i odstawiam na 12 godzin, natomiast pół kilograma buraków owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. Studzę, obieram i ścieram na tarce.
Pozostałe buraki obieram i kroję w plastry. Umieszczam w dużym garnku. Obieram i umieszczam w garnku również seler, pietruszkę, cebulę i czosnek. Dodaję również pokrojone na ćwiartki jabłko i przyprawy: ziele angielskie i liście laurowe. Zawartość garnka zalewam wodą, tak by przykrywała wszystkie składniki. Podgrzewam wszystko przez pół godziny. W drugim garnku podgrzewam grzyby w wodzie w której się moczyły również przez pół godziny. Po tym czasie dodaję grzyby z wodą do garnka z gotującym się barszczem. Całość gotuję kolejne pół godziny. Następnie przecedzam przez sito, dodaję sól, pieprz, sok z cytryny i ocet oraz starte wcześniej buraki. Całość gotuję kolejne 5 minut, następnie odcedzam, ewentualnie doprawiam do smaku.

Smacznego, Klaudia.

  • można użyć zakwasu z buraków

1 komentarz:

  1. Właśnie na taki barszczyk czekam przez cały rok ... Pięknie wygląda i pewnie fantastycznie smakuje :)
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń