Swego czasu robienie sushi męczyłam z uporem maniaka, tylko po to by osiągnąć pożądany efekt i nauczyć się wielu sposobów jego przyrządzania. Hosomaki to rodzaj sushi z niewielką ilością dodatków, gdzie całość owinięta jest wodorostem nori jedynie raz. Sushi standardowo podaję z marynowanym imbirem, którego jestem ogromną fanką, sosem sojowym i wasabi. Przygotowałam dla Was dwie różne propozycje hosomaków, obie z łososiem.
Do podania:
- wasabi
- marynowany imbir
- sos sojowy lub/i sos teryiaki
- zielona herbata jaśminowa
Hosomaki z łososiem, serkiem Philadelphia, ogórkiem, sezamem i dymką
Przepis na 2 rolki (12-14 hosomaków):
- 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki octu ryżowego, szczypta soli i cukru
- 50 gram surowego łososia bez skóry i ości
- ćwierć ogórka
- cebula dymka
- 4 łyżki serka Philadelphia
- szczypta czarnego sezamu
- 2 płaty wodorostów nori
Hosomaki z łososiem, serkiem Philadelphia, mango, tykwą i marynowaną rzepą
Przepis na 2 rolki (12-14 hosomaków):
- 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki octu ryżowego, szczypta soli i cukru
- 50 gram surowego łososia bez skóry i ości
- kawałek mango
- kawałek marynowanej rzepy
- kawałek tykwy
- 4 łyżki serka Philadelphia
- 2 płaty wodorostów nori
0 komentarze