Na słodko

Owoce pod kruszonką z orzechów

08:00


Pyszny, zdrowy posiłek to podstawa dobrego samopoczucia i udanego dnia. Kto z nas, w styczniu każdego roku nie obiecuje sobie, że zacznie lepiej się odżywiać, z korzyścią dla naszego organizmu? Warto wreszcie pomyśleć o sobie, swoim samopoczuciu oraz zacząć dbać o to co znajduje się na naszym talerzu. Poniżej przepis na przepyszne owoce zapiekane pod orzechową kruszonką. Jest smacznie, jest zdrowo i kolorowo.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka wiśni (mogą być mrożone lub z syropu)
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • garść orzechów włoskich
  • garść migdałów
  • garść orzechów nerkowca
  • 30 gram masła
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy, klonowego...itd.
  • do podania: syrop daktylowy (lub inna substancja słodząca), jogurt naturalny

Owoce kroję na mniejsza kawałki, mieszam z sokiem z pomarańczy. Orzechy miksuję w malakserze na pył, następnie dodaje masło oraz łyżkę miodu i ponownie miksuję do połączenia składników. Owoce wraz z całym sokiem przekładam do naczynia żaroodpornego, całość posypuję kruszonką z orzechów i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 25-30 minut. Gotowe danie podaję z porcją jogurtu naturalnego i polewam syropem daktylowym.

Smacznego, Klaudia.



Zobacz także

4 komentarze

  1. jestem miłośniczką zarówno owoców, jak i orzechów- dla mnie coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne przepisy to jedno..., a drugie to super estetyczne i profesjonalne zdjęcia :) Jestem pełna uznania :)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń