Pyszne Spring Rolls to zdrowa propozycja dania kuchni orientalnej. Ja przygotowałam je z dodatkiem pieczonego łososia, mango, marchewki, ogórka oraz sałaty. Dodatkowo przygotowałam słodko-słony dressing, który świetnie podkreślał smak potrawy. Bardzo lubię to danie, gdyż jest proste, smaczne i bardzo zdrowe.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 7-8 arkuszy papieru ryżowego
  • 100 gram łososia
  • marynata do łososia: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/2 limonki, szczypta chili
  • 1 marchew
  • 1/2 mango
  • garść ulubionej sałaty
  • 1/2 ogórka zielonego
Sos do Spring Rolls:
  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej łososia na 30 minut, następnie piekę go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 3-4 minut. Studzę. Dzielę na mniejsze kawałki.
Ogórka, marchew i mango kroję w słupki. Przygotowuję duży talerz lub miskę z wodą i moczę w niej jeden arkusz papieru ryżowego dosłownie przez kilka sekund, wyciągam z wody i rozkładam go na desce. Przy jednej krawędzi układam pokrojone warzywa, łososia i sałatę. Zawijam do połowy, następnie składam boki do środka i zawijam do końca (jak krokiety). Postępuję tak samo z resztą składników. Składniki sosu mieszam i podgrzewam na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Sos powinien być odrobinę bardziej gęsty. Gotowe Spring Rolls podaję na jednym talerzu, sos podaję w miseczce obok. Każdy według uznania może maczać Spring Rolls w przygotowanym sosie.

Smacznego, Klaudia.




2 komentarze:

  1. Musi być pyszne w dodatku pięknie wygląda! Już wiem do czego wykorzystam papier ryżowy leżący gdzieś w szafce ;)
    Pozdrawiam, http://myfactoryofcreativity.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń