Drób

Arabska zupa z soczewicy z kurczakiem i szpinakiem

08:00

 

Zimą nie wyobrażam sobie dnia bez jednego, ciepłego, rozgrzewającego posiłku. W tym okresie najbardziej odpowiadają mi gęste, pożywne zupy, które są łatwe do przygotowania a przede wszystkim smaczne. Propozycja na pyszną zupę z soczewicy, z dodatkiem kurczaka i szpinaku wydaje się idealnym pomysłem na rozgrzewający obiad.

Składniki (na 2-4 porcje):
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 marchewki
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 150 gram piersi kurczaka
  • 200 gram świeżego szpinaku
  • 1/2 litra bulionu lub rosołu
  • sok z 1/2 limonki
  • 4-5 łyżek passaty pomidorowej
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta kuminu, mielonej ostrej papryki, wędzonej papryki, pieprzu cayenne
  • liść laurowy
W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulę i czosnek przez 2-3 minuty. Następnie kroję pierś kurczaka w kostkę i dodaję do smażących się warzyw. Kurczaka smażę przez 5-6 minut, doprawiam solą i pieprzem i przekładam z garnka do miseczki. Do garnka natomiast dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę oraz czerwoną soczewicę. Doprawiam zawartość garnka szczyptą soli, pieprzu oraz pozostałymi przyprawami. Dodaję liść laurowy. Całość duszę 3-4 minuty i wlewam bulion. Gotuję na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż soczewica się ugotuje. Wyławiam liść laurowy i go wyrzucam. Ściągam garnek z ognia. Jedną chochlę zupy przekładam do miski, pozostałą ilość miksuję blenderem na krem. Ponownie podgrzewam garnek z zupą. Dodaję do niej chochlę zupy, którą wcześniej wyciągnęłam, usmażoną pierś kurczaka oraz passatę pomidorową. Całość dokładnie podgrzewam, doprawiam sokiem z limonki oraz jeśli jest taka potrzeba solą. Przed podaniem dekoruję zupę natką pietruszki.

Smacznego, Klaudia.





Zobacz także

0 komentarze