Na ten przepis wpadłam już dawno temu i postanowiłam go wreszcie zrealizować. Smak pieczonej papryki w połączeniu ze słodką marchewką jest idealny. Odpowiedniej konsystencji zupie nadałam za pomocą poczciwego ziemniaka. Wyszło pysznie i sycąco. W sam raz na jesienne wieczory.

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 średni ziemniak
  • 400 ml rosołu lub bulionu
  • 1 cebulka
  • odrobina świeżego tymianku
  • sól i pieprz
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
Paprykę myję, kroję na pół, oczyszczam z nasion i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 25 minut skórą do góry. Studzę i obieram ze skórki. Na patelni rozpuszczam masło z dodatkiem oliwy z oliwek i smażę na niej pokrojoną cebulkę z dodatkiem tymianku. Następnie dodaję pokrojonego drobno ziemniaka i marchewkę. Smażę 3-4 minuty i całość przekładam do garnka, dodaję pokrojoną paprykę oraz rosół. Warzywa gotuję około 15 minut. Miksuję zupę na gładki krem, doprawiam solą i pieprzem i ponownie podgrzewam by smaki się wyrównały. Podaję od razu po przygotowaniu, najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany i świeżym tymiankiem.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy