kuchnia grecka

Moussaka (musaka)

08:00

Przepis na grecką moussakę (musaka) był już na blogu, jednak z powodu niezbyt satysfakcjonujących mnie zdjęć musiałam go usunąć i wiedziałam, że pojawi się na mojej liście rzeczy do przygotowanie, to danie, ponownie. W tym czasie zdążyłam kilkukrotnie odwiedzić miejsca w których podawano powyższą zapiekankę. To doświadczenie pomogło mi zweryfikować wcześniejsze błędy w jej wykonaniu i dokonać nowego przepisu, udanego i zarazem bardzo smacznego. Przeciwników bakłażana mogę pocieszyć, bowiem w ogóle go nie czuć w tej zapiekance. Jedna z bardzo wybrednych osób jakie znam jadła tą zapiekankę aż jej się uszy trzęsły. To chyba najlepsza rekomendacja.

Składniki (na 6-8 porcji):
Sos mięsny pomidorowy:
  • 750 gram mielonej wołowiny
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • szczypta soli i pieprzu
  • lampka czerwonego wina
  • szczypta kuminu i wędzonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos beszamelowy
  • 50 gram masła
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3/4 litra mleka
  • szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
Ponadto:
  • 1/2 kg bakłażanów
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 startego, żółtego sera
Ziemniaki obieram i gotuję przez 20 minut w wodzie. Po przestudzeniu kroję w plastry.
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej mięso aż zbrązowieje. Dodaję posiekaną cebulkę, czosnek i przyprawy. Całość smażę przez 3-4 minuty. Wlewam wino i duszę sos przez 2-3 minuty. Następnie dodaję passatę pomidorową i duszę zawartość patelni przez 5-8 minut. Sos powinien być dość gęsty.
W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę. Dodaję 1/3 podanej ilości mleka i gotuję sos na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
Bakłażana kroję w plastry. W dużym naczyniu żaroodpornym (lub w dużej blaszce) układam ciasno plastry bakłażana. Niech na siebie zachodzą. Następnie układam plastry ugotowanych ziemniaków, również ciasno. Na warzywa wylewam cały sos mięsno- pomidorowy a na nim układam ponownie plastry bakłażana i plastry ziemniaków. Na całość wylewam sos beszamelowy i posypuję zapiekankę serem. Formę z zapiekanką umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 55-60 minut. Podaję zaraz po upieczeniu. Zapiekanka świetnie się przechowuje i świetnie smakuje odgrzana kolejnego dnia.

Smacznego, Klaudia.





Zobacz także

4 komentarze