Wspaniały przepis na przepyszny, tradycyjny sernik wiedeński z niewielką ilością cukru i polewą czekoladową. Sernik jest bez spodu, jest to jedynie masa serowa i polewa przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze i wykwintne.

Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm):
  • 800 gram twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 5 jaj (osobno białka i żółtka)
  • 2 białka
  • 100 gram miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 gram czekolady deserowej lub mlecznej + 40 gram masła
Masło ucieram z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaję stopniowo po jednym żółtku i cały czas ucieram. Następnie dodaję ziarenka wanilii oraz stopniowo zmielony twaróg. Na końcu dodaję przesianą mąkę. W osobnym naczyniu ubijam 7 białek na puszystą masę i stopniowo, drewnianą łyżką, mieszam z masą serową. Gotowe ciasto przekładam do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (wypuszczonym poza obręcz), i piekę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Zaraz po umieszczeniu sernika w piekarniku obniżam temperaturę do 150 stopni i piekę go przez 90 minut. Studzę przy lekko uchylonym piekarniku. Składniki polewy: czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i oblewam nią sernik. Ciasto schładzam przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego, Klaudia.




Brak komentarzy