Przepyszna wariacja na temat mojego ulubionego dania wywodzącego się z kuchni indyjskiej czyli curry. Topinambur, batat i bakłażan stworzyły świetną kompozycję i coś niepowtarzalnego. Mogłabym bez końca jeść to danie, nigdy by mi się nie znudziło.

Składniki (na 4-5 porcji):
  • 400 gram piersi kurczaka
  • marynata do kurczaka: 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1/3 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczka curry w proszku, szczypta papryki ostrej i wędzonej, szczypta kuminu
  • 1 bakłażan
  • 250 gram topinamburu
  • 1 średni batat
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki curry, szczypta cynamonu, imbiru, papryki wędzonej, kuminu
  • 1 łyżka syropu z agawy, syropu klonowego lub miodu
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • do podania: ryż długoziarnisty/ dziki, chlebek pita lub naan, ćwiartki limonki

Kurczaka kroję w kostkę. Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej kurczaka, odstawiam na 30 minut lub dłużej. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodaję przyprawy oraz pastę curry i koncentrat pomidorowy. Całość smażę 3-4 minuty. Po tym czasie dodaję kurczaka razem z marynatą i smażę kolejne 5 minut. Topinambur, batata oraz bakłażana kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Wlewam bulion i gotuję w nim składniki przez 10-12 minut. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki i gotuję składniki jeszcze 10 kolejnych minut. Dodaję kukurydzę. Jeśli warzywa już są miękkie dodaję syrop z agawy, sok z limonki oraz sól. Wlewam mleko kokosowe, dokładnie mieszam i gotuję danie jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Przygotowane curry podaję z ryżem, chlebkiem pita lub naan oraz z ćwiartkami limonki do skropienia nimi dania.

Smacznego, Klaudia.






4 komentarze: