Przepyszna wariacja na temat mojego ulubionego dania wywodzącego się z kuchni indyjskiej czyli curry. Topinambur, batat i bakłażan stworzyły świetną kompozycję i coś niepowtarzalnego. Mogłabym bez końca jeść to danie, nigdy by mi się nie znudziło.
Składniki (na 4-5 porcji):
- 400 gram piersi kurczaka
- marynata do kurczaka: 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1/3 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczka curry w proszku, szczypta papryki ostrej i wędzonej, szczypta kuminu
- 1 bakłażan
- 250 gram topinamburu
- 1 średni batat
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 300 ml mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- przyprawy: 1/3 łyżeczki curry, szczypta cynamonu, imbiru, papryki wędzonej, kuminu
- 1 łyżka syropu z agawy, syropu klonowego lub miodu
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- 1 pęczek natki pietruszki lub kolendry
- do podania: ryż długoziarnisty/ dziki, chlebek pita lub naan, ćwiartki limonki
Kurczaka kroję w kostkę. Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej kurczaka, odstawiam na 30 minut lub dłużej. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodaję przyprawy oraz pastę curry i koncentrat pomidorowy. Całość smażę 3-4 minuty. Po tym czasie dodaję kurczaka razem z marynatą i smażę kolejne 5 minut. Topinambur, batata oraz bakłażana kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Wlewam bulion i gotuję w nim składniki przez 10-12 minut. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki i gotuję składniki jeszcze 10 kolejnych minut. Dodaję kukurydzę. Jeśli warzywa już są miękkie dodaję syrop z agawy, sok z limonki oraz sól. Wlewam mleko kokosowe, dokładnie mieszam i gotuję danie jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Przygotowane curry podaję z ryżem, chlebkiem pita lub naan oraz z ćwiartkami limonki do skropienia nimi dania.
Smacznego, Klaudia.
prezentuje się znakomicie!
OdpowiedzUsuńA smakuje lepiej niż wygląda! :)
UsuńFantastyczny sposób na curry! W takim wydaniu jeszcze tego dania nie jadłem.
OdpowiedzUsuńA polecam! :)
Usuń