Wielkanoc

Jajka faszerowane awodako, fioletowymi ziemniakami i rzeżuchą

08:00


Kolejna i myślę, że już ostatnia inspiracja przed tymi świętami na faszerowane jajka. Awokado, duża ilość rzeżuchy i fioletowe ziemniaki to strzał w dziesiątkę. Ładne kolory i niesamowity smak dania spowodują, iż będą to smaczne święta. Jeśli chodzi o fioletowe ziemniaki to można zastąpić je standardowymi lub batatem. Jednak uważam, że ich fioletowa barwa wygląda ciekawie na tle pozostałych składników. Fioletowe ziemniaki kupiłam w Makro więc jeśli zależy Wam na odtworzeniu dania to tam powinniście ich szukać. Smakiem aż tak bardzo nie odbiegają od żółtych ziemniaków, natomiast posiadają wysoką zawartość antocyjanów stąd ich barwa. Kochani, polecam Wam serdecznie ten przepis. Jest równie smaczny jak pozostałe przepisy na faszerowane jajka jednak nieco mniej przewidywalny i bardziej oryginalny.

Składniki:
  • 4 jajka, ugotowane na twardo (6 minut od zagotowania wody z jajkami)
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 3 małe ziemniaki fioletowe truflowe
  • garść rzeżuchy + odrobina do dekoracji
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
Jajka gotuję na twardo. Studzę. Ziemniaki gotuję w mundurkach około 20 minut (tylko wtedy zachowają swoją piękną barwę), studzę, obieram i kroję w kostkę. Awokado kroję w kostkę. Rzeżuchę siekam. Jajka kroję na pół, wyciągam żółtka i mieszam z majonezem w misce. Dodaję pokrojone ziemniaki i awokado oraz posiekaną drobno rzeżuchę. Doprawiam solą i pieprzem. Białka jaj nadziewam farszem i dekoruję rzeżuchą. Jajka przed podaniem należy schłodzić przez minimum godzinę.

Smacznego, Klaudia.




Zobacz także

0 komentarze