Wielkanoc

Jajka z sosem jogurtowym z bazylią i jarmużem

08:00


Kolejna propozycja na śniadanie Wielkanocne. Tym razem bardzo lekka bo z sosem na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem bazylii i jarmużu. Całość bardzo smaczna i wprost dla każdego, nawet dla tych, którzy nawet w święta wolą pozostać na diecie.

Składniki:
  • 4 jaja ugotowane na twardo (gotujemy około 6 minut od zagotowania wody z jajkami)
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • garść jarmużu
  • garść liści bazylii
  • szczypta soli i pieprzu
  • świeża bazylia do dekoracji
Jarmuż blanszuję wrzątkiem a następnie przelewam zimną wodą. W malakserze umieszcza jogurt naturalny, zblanszowany jarmuż, listki bazylii. Całość miksuję na gładki sos. Doprawiam solą i pieprzem. Ugotowane i obrane jajka kroję na pół i polewam sosem. Dekoruję listkami bazylii i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego, Klaudia.




Zobacz także

0 komentarze