Przepyszna i bardzo prosta zupa cebulowa, z dodatkiem dużej ilości białego wina i tymianku. Łatwa w przygotowaniu choć czasochłonna, w smaku wyśmienita. Warto przygotować ten klasyk kuchni francuskiej w domowym zaciszu.

Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje):
  • 1 kg cebuli
  • 3/4 szklanki białego wina
  • 750 ml bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli i pieprzu
  • dodatkowo: bagietka i starty ser (tradycyjnie używa się gruyère)

W dużym garnku z grubym dnem podgrzewam oliwę z oliwek i masło. Cebulę kroję w piórka, czosnek w drobną kostkę. Posiekane warzywa wrzucam do garnka i smażę na wolnym ogniu przez 40-50 minut. Dodaję do warzyw ziele angielskie, liścia laurowego oraz posiekany tymianek. Kiedy cebula mocno zbrązowieje i będzie mocno skarmelizowana dodaję białe wino. Gotuję do momentu aż wino zredukuje się o połowę, dodaję bulion i gotuję jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiam zupę solą i pieprzem. Bagietkę kroję w kromki, ser ścieram na tarce. Porcję zupy wlewam do miseczki żaroodpornej i przykrywam kromką bagietki oraz startym serem. Zapiekam w nagrzanym piekarniku do momentu rozpuszczenia sera. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.



5 komentarzy:

  1. ależ ona smakowicie wygląda, taką ochotę mi narobiłaś, ze już się nie mogę doczekać, aż sobie przygotuje taką :)

    zaczarowana-oczarowana.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Packers and Movers Bangalore Will Ensure Tension-Free Move

    Ready to move? Request free quotes today!

    Packers and Movers Bangalore @ http://www.shiftingguide.in/packers-and-movers-bangalore.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Thanks for the nice post

    Packers and Movers Lucknow Will Ensure Tension-Free Move

    Ready to move? Request free quotes today!

    Packers and Movers Lucknow @ http://www.shiftingguide.in/packers-and-movers-lucknow.html

    OdpowiedzUsuń