Przepyszna granola z dodatkiem masła orzechowego i dużej ilości posiekanych orzechów i nasion. Jedna z lepszych granoli jakie jadłam, bez dodatku suszonych owoców, przez co uważam, że jest dużo smaczniejsza i dużo bardziej chrupiąca. Jak dla mnie jest perfekcyjna!

Składniki (na zapełnienie dużego słoika):
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mieszanki różnych orzechów, ja użyłam włoskich, laskowych, migdałów i nerkowca
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Orzechy siekam i mieszam z cynamonem i płatkami owsianymi. Miód mieszam z masłem orzechowym a następnie dodaję do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszam i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Granolę piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 60 minut, mieszając co 10-15 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia temperaturę zwiększam do 200 stopni. Granolę studzę i przekładam do szczelnie zamkniętego słoja.

Smacznego, Klaudia.





2 komentarze:

  1. Zdecydowanie moja ulubiona wersja :) Robię ją od dobrego roku non stop!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super!! Ja całkiem niedawno wymyśliłam ten przepis ale w smaku jest obłędna! Mam pomysł na jeszcze jedną, ciekawą granolę i myślę, że niebawem przepis pojawi się na blogu :)
      Pozdrawiam

      Usuń