Przepyszna, orientalna zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym, mango, batatem i rybą. Zupa z dużą ilością imbiru, przypraw, delikatnie pikantna. Lekka a zarazem sycąca, czyli tak jak lubię najbardziej. Lekko słodka za sprawą mango i pożywna dzięki batatowi. Smaczna i rozgrzewająca propozycja na jeszcze wietrzne dni.

Składniki (na 2 -3 porcje):
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • trawa cytrynowa (sproszkowana)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 dużego batata
  • 1/2 mango
  • 250 gram filetu z pstrąga łososiowego
  • 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego
  • 200 ml przecieru pomidorowego marki Łowicz
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sambal oelek
  • szczypta papryki wędzonej
  • garść świeżej bazylii tajskiej i mięty
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego/ daktylowego/ z agawy
  • opcjonalnie sok z limonki
  • cząstki limonki/ cytryny do podania
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Po chwili dodajemy sambal oelek, trawę cytrynową oraz wędzoną paprykę. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata, wlewamy bulion i całość gotujemy 8-10 minut, do miękkości batata. Następie dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy, rybny i klonowy. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę mango oraz rybę. Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe. Próbujemy zupę i doprawiamy ewentualnie jeszcze większą ilością sosu sojowego i sokiem z limonki. Na koniec dodajemy do zupy drobno posiekane zioła. Podajemy od razu z ćwiartkami cytryny lub limonki.

Smacznego, Klaudia.




Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

Brak komentarzy