Uwielbiam zupy pomidorowe w każdym wydaniu, te z dodatkiem ryb i owoców morza szczególnie, gdyż to moje ulubione dodatki. Ta zupa ma w sobie wszystko co mieć powinna. Karmelizowaną cebulę z dodatkiem czerwonego wina, pyszne pomidory, które poza sezonem smakują lepiej z puszki. Delikatną rybę, przepyszne krewetki i smaczny makaron, prosto z Włoch. A całość uwieńczona świeżymi ziołami. Kochani, nie ma lepszej zupy pomidorowej niż ta. Przysięgam!

Składniki (na 2-4 porcje):
  • 1 cebula
  • 2 ząbki młodego czosnku
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 400 gram pomidorów z puszki marki Łowicz
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego marki Łowicz
  • 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina
  • 400 ml bulionu warzywnego lub rybnego
  • 3 łyżki makaronu drobnego: gwiazdki, kuleczki
  • 300 gram filetu z pstrąga łososiowego
  • 6-8 krewetek tygrysich
  • przyprawy: szczypta imbiru, chili, papryki wędzonej, bazylii
  • pół łyżeczki soli i szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka syropu klonowego, miodu lub cukru
  • natka pietruszki i szczypiorek
W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojoną paprykę w drobną kostkę. Całość smażymy kilka chwil i wlewamy wino. Redukujemy wino o połowę i wlewamy bulion oraz pomidory z puszki. Dodajemy przecież pomidorowy i całość gotujemy 10-12 minut. W tym czasie krewetki obieramy, jeśli tego wymagają a rybę pozbawiamy skóry i ości. Pstrąga kroimy w kostkę. Do gotującej się zupy dodajemy makaron i gotujemy przez 3 minuty. Następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy zupę sosem rybnym, klonowym, solą i pieprzem. Na koniec gotowania wrzucamy do zupy rybę i krewetki. Całość gotujemy jeszcze minutę i ściągamy z ognia. Tuż przed podaniem dekorujemy zupę posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Smacznego, Klaudia.



 
Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

6 komentarzy:

  1. uwielbiam Twoje przepisy i za każdym razem jak patrzę na te zdjęcia nabieram ochoty na te pyszności :)

    zaczarowana-oczarowana.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, choć krewetek nie trawię :) jakbym je wyjęła, to zapewne pałaszowałabym jak szalona! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krewetki można zastąpić innym rodzajem ryby i też z pewnością będzie pysznie! Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. fantastyczny pomysł na pomidorową! Dla mnie to idealne połączenie moich ulubionych owoców morza i pomidorowej!
    pozdrawiam kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis!
      Pozdrawiam :)

      Usuń