Jarmuż

Risotto na czerwonym winie z kurczakiem i pieczarkami oraz chipsy z jarmużu

08:00

Nie jeden raz już wspominałam, ze risotto to moje ulubione danie, które mogę przyrządzać i jeść o każdej porze dnia i nocy, w nocy o północy i nad ranem z zamkniętymi oczami. Zawsze wychodzi genialne i zawsze jest go za mało. Aktualnie mam już przygotowane w kuchni 3 kilogramy ryżu Arborio na czarną godzinę prosto z Włoch, tak by każdy zbłąkany wędrowiec mógł posilić się u mnie daniem z którym się utożsamiam. W lodówce zawsze jest spory kawałek parmezanu a w zamrażalniku gotowy bulion. Wino zawsze się znajdzie w moim domu a tym samym jest to jedno z dań, które mogę przygotować zawsze z tego co mam pod ręką. Nic na to nie poradzę, że jest tak spektakularne i niesamowite. Moje ulubione, to wystarczy.

Ten przepis to zdecydowanie odbiegająca od oryginału wersja, z czerwonym winem, kurczakiem i pieczarkami. Chipsy z jarmużu odwalają tu dobrą robotę- z kremowego, delikatnego dania risotto staję się potrawą wyższych lotów, o różnych strukturach, w tym chrupiącej bo chipsy są niesamowicie chrupiące.

Składniki (na 2 duże porcje, dla głodomorów):
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki ryżu Arborio
  • 500 ml bulionu
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 100 gram parmezanu
  • 150 gram pieczarek
  • 1/3 pęczka świeżej bazylii
  • 150 gram piersi kurczaka
  • szczypta soli i pieprzu
  • 3 łyżki masła opcjonalnie
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Chipsy z jarmużu
  • liście jarmużu podzielone na kawałki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeżo zmielona sól i pieprz
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Po kilku minutach dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażę kolejne kilka minut. Następnie dodaję pokrojone w plastry pieczarki i całość duszę przez 3-4 minuty. Wsypuję ryż, smażę minutę i wlewam wino. Obniżam temperaturę smażenia do średniej i wlewam pierwszą porcję bulionu, około 100 ml. Cały czas mieszając czekam aż ryż całkowicie wchłonie i wlewam kolejną porcję. Staram się mieszam zawartość patelni raz na jakiś czas. W tak zwanym międzyczasie ścieram parmezan a tarce o drobnych oczkach. Kiedy ryż wchłonie cały płyn doprawiam danie solą i pieprzem. Dodaję parmezan oraz masło. Całość dokładnie mieszam do rozpuszczenia sera. Dodaje posiekaną bazylię. Ściągam z ognia.

Chipsy z jarmużu
Jarmuż mieszam z oliwą i solą. Umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by był rozłożony w miarę równomiernie i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 3 do 5 minut.

Gotowe risotto podaję od razu z chipsami z jarmużu. Można posypać startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego, Klaudia!



Zobacz także

0 komentarze