To danie to totalny hit! Pamiętam, że kiedy jadłam ja pierwszy raz uznałam, że to fenomenalny przepis na ugotowanie piersi kurczaka na parze. Dzięki temu, że wykorzystujemy mieloną pierś kurczaka i nadziewamy ją farszem nadal jest soczysta i miękka a przede wszystkim lekka. Danie jest proste w przygotowaniu, wystarczy trochę cierpliwości w pierwszych etapach przygotowania dania.

Składniki (na 1 dużą roladkę, czyli około 2-3 porcje):
  • 500 gram mielonej piersi kurczaka
  • szczypta soli, pieprzu i suszonej bazylii
Na farsz:
  • 3 kromki żytniego pieczywa
  • 7-8 suszonych pomidorów
  • szczypta soli, pieprzu i wędzonej papryki
  • 2 łyżki wody
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
Przede wszystkim potrzebujemy kawałek folii spożywczej o wymiarach minimum 50 cm x 30 cm. Na niej rozkładamy równomiernie w formie prostokąta mieloną pierś kurczaka zostawiając odstępy: po 5 cm na górze i na dole oraz po 10 cm z prawej i lewej strony. Składniki farszu miksujemy w blenderze na gładką papkę. Po środku, wzdłuż długiego boku układamy równomiernie farsz. Na niego zawijamy boki foli z mięsem. Tworzymy rulonik, który dokładnie związujemy po prawej i lewej stronie. Ważne by był zwinięty ciasno. Tak przygotowany rulonik umieszczamy w urządzeniu do gotowania na parze i gotujemy przez 30- 35 minut. Po tym czasie wyciągamy mięso, odstawiamy na kilka minut, by odpoczęło a następnie usuwamy folię i kroimy w plastry. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Pozdrawiam, Klaudia.



Brak komentarzy