Sezon na truskawki trwa a ja usiłuję wykorzystać go w pełni. Orkiszowe racuchy z truskawkami to proste i smaczne danie, idealne na rozpoczęcie dnia. Racuchy przygotowałam na jogurcie z dodatkiem mąki orkiszowej i dużej ilości truskawek. Świetnie smakują polane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki orkiszowej typ 2000
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 gram świeżych truskawek
  • olej rzepakowy do smażenia
  • garść świeżych truskawek, cukier puder lub syrop klonowy do podania
Jogurt naturalny mieszam z miodem i jajkiem. Dodaję przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie mieszam. Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na ćwiartki. Dodaję do ciasta na racuchy i delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę na nim niewielkie placuszki po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem lub polewam syropem klonowym. Podaję ze świeżymi truskawkami.

Smacznego, Klaudia.




Brak komentarzy