Przepis na przepyszne clafoutis z truskawkami na bazie mąki orkiszowej oraz mąki migdałowej z dodatkiem roślinnego mleka migdałowego to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią lekkie i orzeźwiające desery z dużą ilością owoców. Standardowo do Clafoutis używa się czereśni lub wiśni, nie mniej jednak uważam, że truskawkami sprawdzają się tutaj równie dobrze. Deser, dzięki użytej mące orkiszowej i migdałowej, jest bogaty w składniki odżywcze i świetnie sprawdzi się jako przekąska lub pożywne śniadanie. Polecam, szczególnie w sezonie kiedy dostępne są nasze pyszne, polskie truskawki!
Na blogu jest również przepis na clafoutis w wersji czekoladowej z czereśniami, które jest równie pyszne! Serdecznie zapraszam.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 50 gram mąki orkiszowej typ 2000
  • 20 gram mąki migdałowej
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka migdałowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • 300 gram truskawek
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej kokosowy do wysmarowania formy
  • świeże truskawki i maliny do dekoracji
Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na pół. Jajka mieszam z miodem i mlekiem migdałowym. Dodaję przesiane mąki, sól i proszek. Całość dokładnie mieszam. Duże, ceramiczne naczynie żaroodporne (średnica 24 cm) lub kilka mniejszym smaruję olejem kokosowym. Na dno formy wylewam przygotowane ciasto. Wsypuję pokrojone truskawki i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto piekę przez 40 minut, do zarumienienia. Podaję od razu udekorowane świeżymi owocami i posypane cukrem pudrem.


Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym:
Serdecznie zapraszam!

  Truskawkowe pole & naturalnie zdrowe

10 komentarzy:

  1. Ależ wygląda bajecznie ... Pysznie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pycha, wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię kombinować z połączeniami klasycznych wypieków,daje to fajną odmianę, truskawkowe clafoutis brzmi pysznie, a już tym bardziej,że jest przygotowane na mące innej niż z pszenicy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj moje wypieki bazują na każdej innej mące niż pszenna, natomiast zawsze uważam to za małe wyzwanie a następnie za mały sukces jeśli wypiek się uda a na dodatek jest smaczny!
      Pozdrawiam i życzę wielu kolejnych inspiracji! :)

      Usuń
  4. Wygląda mega smakowicie :) Muszę się w końcu zaopatrzyć w mąkę z migdałów, wypieki z niej muszą być niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, chociaż nie ukrywam, że mąkę migdałową można zamienić na każdą inną i danie będzie równie smaczne :)

      Usuń