Kolejna smaczna propozycja na wykorzystanie szparagów, tym razem w formie grillowanych pędów. Słodkie, grillowane bataty, papryka o delikatnie dymnym posmaku, mój ulubiony świeży groszek, feta i idealnie ugotowane jajko w koszulce. Myślę, że i Wam ten przepis przypadnie do gustu. Lekka a zarazem bardzo pożywna propozycja na pełnowartościowy posiłek bogaty w białko, węglowodany i tłuszcz.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/3 główki sałaty lodowej
  • 6-7 szparagów zielonych
  • 4-5 łyżek wyłuskanego, świeżego groszku
  • 2 jajka
  • 30-40 gram sera feta
  • 1/2 średniego batata
  • kawałek białej papryki
  • kawałek czerwonej papryki
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję. Batata obieram i kroję w plastry. Papryki kroję w plastry lub paski. Warzywa mieszam z olejem rzepakowym i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Patelnię grillową lub grilla rozgrzewam i grilluję warzywa po kilka minut z każdej strony do zarumienienia a bataty do miękkości. Sałatę rwę na kawałki i układam na talerzu. Plastry batatów kroję w paski, szparagi kroję na mniejsze kawałki. W niewielkim garnku gotuję wodę, po zagotowaniu obniżam ogień pod garnkiem do średniego. Jajko wbijam do miseczki a następnie jednym, zdecydowanym ruchem przelewam do garnka z wodą. Wyławiam po minucie. Postępuję tak samo z drugim jajkiem. Na sałacie układam grillowane warzywa, całość posypuję fetą i groszkiem. Polewam olejem lnianym i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Podaję z jajkiem ugotowanym w koszulce.

Smacznego, Klaudia.



2 komentarze:

  1. O mamo jak to super wygląda! Musze koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń