Lubię taki śniadania, szczególnie w deszczowe i chłodne dni. Gorąca frittata to wtedy coś czego potrzebuję najbardziej. Duszona cukinia z pieczarkami i sezonowe kwiaty cukinii a całość zapieczona z masą jajeczną i mozzarellą to danie, które zachwyci niejedno podniebienie.

Składniki (na 2 porcje):
  • 3 jajka
  • 50 gram sera mozzarella
  • 5-6 pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 3-4 kwiaty cukinii
  • szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich
  • oliwa z oliwek
  • masło do wysmarowania kokilek
Na oliwie z oliwek smażę pokrojoną w kostkę cukinię i pieczarki do zarumienienia. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Ser kroję w plastry a jajka roztrzepuję w misce. Kwiaty cukinii myję i kroję wzdłuż na pół. Smażone warzywa mieszam z roztrzepanymi jajkami i przelewam do wysmarowanych masłem dwóch kokilek. Na wierzchu układam pokrojoną mozzarellę oraz kwiaty cukinii. Danie piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut, do momentu aż jajka będą ścięte. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy