Przepyszna, truskawkowa komosanka z dużą ilością przepysznych owoców. To ostatni przepis na wykorzystanie sezonowych jeszcze truskawek. Polecam szczególnie za różnorodność struktur jakie znajdują się w jednej misce. Kremowość puddingu chia, delikatne kuleczki ugotowanej komosy w mleku migdałowym, chrupiące orzechy nerkowca i delikatne, soczyste, świeże owoce. Musicie wypróbować ten przepis koniecznie!

Składniki:
  • 1/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • 2/3 szklanki mleka migdałowego + 1/3 szklanki do puddingu chia
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 200 gram truskawek świeżych
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • garść orzechów nerkowca
  • kilka czereśni
  • garść malin i dodatkowych truskawek do dekoracji
Na dzień przed przygotowaniem dania (lub minimum 2 godziny wcześniej) mieszam 1/3 szklanki mleka migdałowego z nasionami chia. Odstawiam, by nasiona wchłonęły płyn tworząc tym samym pudding. W dniu przygotowania dania komosę ryżową gotuję w mleku migdałowym, do momentu aż ta wchłonie cały płyn. Truskawki miksuję na mus i mieszam z ugotowaną komosą i jogurtem naturalnym. Dosładzam kaszę syropem klonowym. Tak przygotowaną kaszę przekładam do miseczki i dekoruję puddingiem z nasion chia, świeżymi owocami: malinami, truskawkami i czereśniami oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.




4 komentarze:

  1. Na bogato! Uwielbiam takie owocowe pyszności, aż ślinka cieknie ;) muszę w końcu zaopatrzyć się w quinoa

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałam pojęcia o istnieniu komosy ryżowej. Z ciekawości sprawdzę jak smakuje, a w połączeniu z owocami i orzechami. Prezentuje się doskonale a jej smak mnie intryguje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że danie się podoba! Ja ostatnio eksperymentuję z komosą zamiast kaszy jaglanej :)
      Pozdrawiam

      Usuń