Przepyszne, idealnie chrupiące gofry z mąki z ciecierzycy z dodatkiem świeżych owoców - malin i czereśni, dżemu z czarnej porzeczki i twarogu. Najlepszy przepis na chrupiące gofry bezglutenowe!

Składniki:
  • 170 gram mąki z ciecierzycy
  • 40 gram mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 50 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • dodatki: twaróg wymieszany z  jogurtem naturalnym i miodem, dżem porzeczkowy, świeże maliny i czereśnie
Zaczynam od rozgrzania gofrownicy, gdyż potrzebuje ona kilkunastu minut na to, by gofry w niej upieczone były chrupiące. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka mieszam z mlekiem i olejem. Do miski przesiewam mąki i proszek do pieczenia. Składniki mokre mieszam z suchymi i cukrem na gładką masę. Powoli, najlepiej w trzech turach, dodaję ubite białka. Na rozgrzane płytki gofrownicy wylewam po 2-3 łyżki ciasta i piekę gofry przez 3-4 minuty, aż staną się chrupiące, nie otwierając przy tym urządzenia w trakcie opiekania. Gotowe gofry przekładam na kratkę i studzę przez chwilę, natomiast gofrownicę między każdym kolejnym pieczeniem gofrów nagrzewam przez 2-3 minuty. Postępuję analogicznie z pozostałą ilością ciasta. Upieczone gofry podaję z twarogiem, dżemem porzeczkowym i owocami.

Brak komentarzy