Ostatnio królują u mnie owsianki. Po pierwsze dlatego, że ich przygotowanie rano zajmuje mi zaledwie 15 minut, po drugie jest to pomysł na zdrowe śniadanie, które da mi odpowiednią ilość energii na resztę dnia. Poza tym jest to uniwersalne danie, do którego można dodać tak prawdę mówiąc wszystko, każdy owoc na który mamy aktualnie ochotę. Warto wzbogacić owsiankę o odpowiednie dodatki: wcześniej przygotowaną granolę, przeróżne orzechy i pestki, świeże owoce, nasiona chia. Dzięki temu nasze danie będzie jeszcze smaczniejsze a przede wszystkim zyska dodatkowe wartości odżywcze.

Składniki (na 1 porcję):
  • 4 łyżki płatów owsianych
  • 8 łyżek mleka
  • 1/2 szklanki świeżych malin + do dekoracji
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub więcej
  • 2 łyżki gotowej granoli np. z tego przepisu lub ulubionych orzechów
Płatki gotuję w mleku z dodatkiem malin i syropu klonowego do momentu aż całość stanie się gęsta(około 5-6 minut). Do ugotowanej owsianki dodaję jogurt naturalny, mieszam owsiankę i przekładam do miseczki. Dekoruję świeżymi malinami i gotową granolą lub posiekanymi orzechami.

Smacznego, Klaudia!



5 komentarzy:

  1. Smacznie, szybko i prosto - to wlasnie lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Owsianka na śniadanie zawsze się sprawdza, zwłaszcza z takimi fajnymi dodatkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba najładniejsza owsianka jaka ostatnio widziałam :D szybko i smacznie :)
    https://zawszenaobcasach.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń