Na słodko

Tosty francuskie na słodko z musem z jagód, konfiturą mirabelkową i syropem klonowym

13:32

Składniki (na 2 porcje):
  • 4 kromki ulubionego pieczywa
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • olej rzepakowy do smażenia
Dodatki:
  • 3/4 szklanki jagód + kilka do dekoracji
  • 1 szklanka mirabelek
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki płatków migdałów
Jajka należy roztrzepać z cukrem, mlekiem i solą. Chleb należy wymoczyć w mieszance jajecznej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 2 minuty z każdej strony, do zarumienienia.
Mirabelki pozbawiam pestek i gotuję z dodatkiem łyżki cukru i łyżki wody do momentu aż owoce się rozpadną.
Jagody gotuję również z łyżką wody i cukru aż powstanie mus. Jedną kromkę chleba smaruję połową musu, przykrywam drugą kromką i nakładam część mirabelkowej konfitury. Całość polewam syropem klonowym i posypuję płatkami migdałów oraz pozostałymi jagodami. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.



Zobacz także

3 komentarze

  1. Uwielbiam tosty francuskie - taka z owocami to "must do" każdego lata :) Twoje są bardzo kolorowe ;)

    OdpowiedzUsuń