Bardzo prosta sałatka do wykonania w kilka minut. Smażona w ziołach pierś kurczaka, feta, ogórek i papryka oraz grzanki z żytniego chleba a do tego miodowo- musztardowy dressing, który jest smacznym uwieńczeniem całości.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • 300 gram piersi kurczaka
  • 50 gram sera feta
  • 1/2 ogórka
  • ćwierć czerwonej papryki
  • 1 kromka żytniego chleba
  • olej do smażenia
  • przyprawy do kurczaka: szczypta chili, majeranku, pieprzu, soli i kurkumy
  • dressing: 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka oleju lnianego, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu
Pierś kurczaka przyprawiam przygotowaną mieszanką i smażę na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Odkładam by odpoczęła. Chleb kroję w kostkę i smażę na suchej patelni, tak by stał się chrupki. Składniki dressingu mieszam do połączenia. Na talerzu kładę sałatę, na niej pokrojoną w kostkę paprykę, fetę i ogórka. Pierś kurczaka kroję w plastry i układam na pozostałych składnikach. Całość posypuję grzankami i polewam dressingiem. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy