Słodki wypiek z dodatkiem cukinii nie zdziwi już nikogo. Bardzo neutralne warzywo, które podobnie jak dynia powoduje, że wypiek z jego dodatkiem jest lżejszy i wilgotniejszy. Chlebek o korzennym aromacie z dodatkiem lawendy na bazie mąki pszennej i gryczanej, której zapewnia swoją karmelową barwę. Idealnie jesienny wypiek.

Składniki (na 1 chlebek):
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 75 gram rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki świeżo startej cukinii
  • 1 łyżeczka suszonej lawendy
  • cukier lawendowy: 3 łyżki cukru + 1/2 łyżeczki suszonej lawendy
Do miski przesiewam mąki, sodę i przyprawy. W drugiej misce mieszam jajko, rozpuszczone masło, mleko, ekstrakt z wanilii i cukier. Do składników mokrych dodaję startą cukinię oraz lawendę i mieszam ponownie. Składniki mokre mieszam z suchymi do połączenia i przelewam do prostokątnej formy o wymiarach 12x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Studzę na kratce.
Składniki lawendowego cukru mielę w młynku do kawy na cukier puder. Przed podaniem dekoruję ciasto lawendowym cukrem pudrem.

Smacznego, Klaudia.





2 komentarze:

  1. Cudne zdjęcia! I bardzo ciekawa propozycja :) Nie jadłam nigdy chlebka cukiniowego ;)

    OdpowiedzUsuń