Warzywnych wypieków ciąg dalszy. Ostatnio zaproponowałam Wam Korzenny chlebek cukiniowy z lawendą , dziś mam dla Was kolejny nietypowy wypiek. Nie dość, że chlebek dyniowo- bananowy to gryczany i w dodatku z szafranem. Polany czekoladą i migdałami. Bez glutenu. Byłby idealny gdybym nie zapomniała przez chwilę o jego istnieniu w momencie kiedy rumienił się w piekarniku, przez co odrobinę się wysuszył. Poprawię to następnym razem a już dziś serwuję Wam przepis.

Składniki (na formę "keksową" o bokach 12 cm x 20 cm):
  • 2 rozgniecione banany
  • 200 gram puree z dyni
  • 140 gram rozpuszczonego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • szczypta szafranu
  • 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • polewa: 100 gram czekolady, płatki migdałów
Banany miksuję z puree, masłem i jajkiem na gładką masę. Do miski przesiewam mąkę i sodę. Mieszam z cukrem, solą i szafranem. Składniki mokre mieszam z suchymi do połączenia. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55-60 minut. Po upieczeniu studzę na kratce. Polewam rozpuszczoną czekoladą i posypuję płatkami migdałów.

Smacznego, Klaudia!




19 komentarzy:

  1. wygląda przepięknie.
    pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ wygląda! Ostatnio dynia mi nie po drodze, czy z marchewką też będzie ok?

    pozdrawiam
    Kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytasz mi w myślach bo w tym tygodniu mam w planach stworzyć piernik marchewkowy z bananami! Także chwila cierpliwości i obiecuję przepis z marchewką :)

      Usuń
    2. PS. Jeśli chodzi o marchewkę to również będzie ok, można również wykorzystać batata. :)
      Pozdrawiam

      Usuń
    3. Batat! Ha! to jest myśl! dziękuję :)

      Usuń
  3. Przepiękny kolor!! Uwielbiam wszystko co ma w sobie dynię, a i mąkę gryczaną kocham, odkąd ją odkryłam. Także Twój przepis wykorzystam na pewno, tylko chyba dorzucę od siebie garść orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, ja chyba z pośpiechu zapomniałam o bakaliach chociaż nie żałuję bo taki chlebek bez "dodatków" świetnie smakuje z dżemem lub kremem czekoladowym :)
      Pochwal się jak Ci się udał :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. chlebuś ma nieziemską barwę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za kolor...a o smaku nie wspomnę, bo pewnie pyszne :) Uwielbiam wszystko, co ma w sobie dynię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ci co jedli zachwalają, ja również uważam, że chlebek był smaczny! :)

      Usuń
  6. Jak zwykle obłędny przepis :) Bardzo apetycznie wygląda. Nie mam tylko mąki gryczanej, ale zastąpię ją czymś innym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejny piekny chlebek, chyba juz wiem co bede robic w dlugie listopadowe wieczory ;)

    OdpowiedzUsuń