Święta tuż, tuż a Wy nadal nie macie kilku prezentów dla swoich bliskich? Chcielibyście przygotować coś własnoręcznie a podarowanie pierniczków wydaje Wam się zbyt oklepane? Granola świąteczna, korzenna z pierniczkami to pomysł idealny!
W ubiegłym roku podarowałam moim najbliższym domowe nalewki, po kilka rodzajów pierniczków oraz świąteczną herbatę. W tym roku postanowiłam przygotować świąteczną mieszankę płatków dla moich przyjaciół. Myślę, że każdy by się ucieszył z takiego prezentu wykonanego własnoręcznie.

Składniki (na 10 porcji płatków do zapakowania):
  • 600 gram płatków owsianych
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 5 łyżek miodu
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • po 1 łyżeczce cynamonu, goździków i przyprawy do piernika
  • szczypta anyżu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki nasion chia
  • 500 gram pokruszonych, kruchych pierniczków
Rozpuszczam masło i miód. Mieszam płatki, siemię lniane, przyprawy, kakao, orzechy i słonecznik. Dodaję rozpuszczone składniki i całość ponownie mieszam. Przekładam składniki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 55 minut, mieszając składniki co 5-10 minut. Następnie studzę płatki i dodaję pokruszone pierniczki oraz chia. Całość dokładnie mieszam i przekładam do dużego słoja lub celofanowych woreczków.

Smacznych Świat życzy Klaudia!


2 komentarze:

  1. świetny przepis, taki niestandardowy i jak pięknie zapakowany... uwielbiam takie prezenty, w tym roku dla rodziny tylko takie robiliśmy (takie, czyli DIY)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) jakie DIY robiliście? :)

      Usuń