Stary przepis, który jest na blogu już od dwóch lat ale dziś zyskał nowe zdjęcia, dlatego aby przypomnieć Wam go nieco dodaję go ponownie. Smaczny, dietetyczny piernik na mące orkiszowej z jogurtem naturalnym. Miękki, przełożony domową konfiturą truskawkową i polany gorzką czekoladą. Dla wszystkich tych, którzy liczą kalorie ten piernik będzie zbawienny. Polecam przepis, gdyż piernik udaje się zawsze pomimo tego, że w składnikach nie ma jajek.

Składniki (na małą formę keksową 20 cm x 10 cm):
  • 200 gram mąki orkiszowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka przyprawy do piernika
  • łyżka kakao
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • konfitura truskawkowa
Czekoladowa polewa:
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka
  • pokruszone pierniczki do dekoracji i ulubiona posypka
Miód podgrzewamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód, olej oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie chłodne, kroimy je wzdłuż przez środek i przekładamy konfiturą. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy nią ciasto. Dekorujemy pokruszonymi pierniczkami i posypką czekoladową.

Smacznych Świąt życzy Klaudia!




5 komentarzy: